Brother Christmas pyrkii viemään apua sinne missä sitä kipeimmin tarvitaan

Brother Christmas pyrkii viemään apua sinne missä sitä kipeimmin tarvitaan

Tuusulalainen Ari Koponen tunnetaan paremmin nimellä Brother Christmas. Brother Christmas kiertää Suomea ympäri vuoden auttamassa vähävaraisia. Viime vuonna Koponen palkittiin työstään Vuoden vapaaehtoisena sekä Suomen Sotaveteraaniliiton ansiomitalilla. Lisäksi hän sai kutsun Linnan juhliin. Koponen kertoo, että hyväntekeväisyystyö on todella auttanut häntä arvostamaan omaa elämäänsä ja sitä mitä hänellä on ja antanut aivan uudenlaisen näkökulman siihen, millaista elämä Suomessa on kaikkine eri tasoineen.

Koponen kertoo kokevansa toimintansa hieman samanlaiseksi kuin Robin Hoodin. Tosin Koponen ei vielä luvatta kenenkään rahoja. Hän pyytää apua yrityksiltä ja yksityisiltä auttajilta, esittelee avunsaajakohteita ja vie avun perille. Julkisuudessa Brother Christmas käyttää kasvojensa suojana valkoista joulupukin partaa, mutta itsenäisyyspäivän juhlissa hänet nähtiin ensi kertaa ilman naamiotaan. Juhlissa hän kuitenkin esittäytyi Brother Christmas -nimellä, sillä hänen mukaansa Linnan juhlissa oli tarkoitus hakea näkyvyyttä hyväntekeväisyystyölle eikä hänelle ole mitään tarvetta hakea huomiota omalle nimelleen.

Ajatus hyväntekeväisyydestä lähti perheen jouluvalmisteluista

Koponen on 34-vuotias perheenisä. Hänellä on vaimo ja kaksi lasta; kaksivuotias poika ja kuusivuotias tyttö. Vuosi sitten Koponen oli koti-isänä lastensa kanssa ja valmisteli joulua perheelle. Hän alkoi miettiä kuinka mukavaa olisi, jos oman perheen lisäksi muillakin perheillä voisi olla hyvä joulu. Tästä sai alkunsa Brother Christmas -hahmon kehittely, jolle Koponen avasi Facebook-sivun ja laittoi sinne pyynnön auttaa. Hän kertoo ärsyyntyvänsä siitä, jos auttamishalu jää puheen tasolle. Koponen toteaa, että liian usein kuulee ihmisten sanovan, että he haluaisivat auttaa mutta mitään ei kuitenkaan tapahdu. Koponen halusi muuttaa tämän, toimia itse ja toisaalta antaa muille helpon kanavan osallistua avun antamiseen. Toiminnan tarkoitus on auttaa apua tarvitsevat löytämään ne, jotka haluavat antaa apua.

Ensimmäisenä jouluna Koponen toimitti seitsemälle vähävaraiselle perheelle ruokaa, lahjakortteja ja pieniä lahjoja. Tänä jouluna apua pystyttiin antamaan jo 114 perheellä. Joulujen välissä Koponen on mm. vienyt lapsia jääkiekkopeleihin, jakanut ruokaa leipäjonossa ja yllättänyt perheitä Linnanmäki-päivällä. Koposen tapa auttaa on henkilökohtainen, sillä lahjakorttien lisäksi hän antaa mielellään aikaansa ja jää esimerkiksi leikkimään sairaan lapsen kanssa. Hän kertoo, että vuodessa hyväntekeväisyydestä tuli ajan puolesta päätyö, johon hän käyttää viikoittain noin 50 tuntia ja joulun alla vielä enemmän. Oma toimeentulo tulee kuitenkin muualta.

Motiivina hyvä mieli – oma ja muiden

Koponen kertoo, että hänen motiivinsa auttaa on yksinkertaisesti hyvä mieli jonka siitä itselleen saa. Hän ei kokenut omalla kohdallaan luontevaksi antaa rahaa järjestöille, vaan halusi olla mukana viemässä apua perille ja todeta, että apu menee oikeaan paikkaan. Hän kertoo näiden ihmisten tapaamisen avartaneen hänen maailmankuvaansa merkittävästi. Koponen toteaa, että ennen hyväntekeväisyysprojektiaan hänellä ei ollut aavistustakaan kuinka paljon Suomeen mahtuu sellaisia perheitä, joilla ei ole rahaa ruokkia lapsiaan tai esimerkiksi lämmittää kotiaan riittävästi.

Koposen auttamistyyli on rento ja ihmisläheinen, eikä hän halua tehdä toiminnasta liian vakavaa jatkossakaan, vaikka toki vakavien asioiden parissa toimiikin. Hän kertoo, että vaikka perheet ovat olleet todella onnellisia saamastaan avusta, on toisia selvästi myös nolottanut avata elämäänsä vieraalle. Tässä auttaa Koposen persoona, sillä hän keskittyy aina ihmisiin eikä ihmettele olosuhteita joissa he asuvat.

Epäoikeudenmukaisuutta on raskasta hyväksyä

Hyväntekeväisyystyöhön mahtuu rankkoja päiviä, erityisesti silloin kun jonkun perheen tilanne on erityisen surullinen. Koponen kertoo mm. auttaneensa perhettä muuttamaan hometalosta lähemmäksi sairaalaa, jossa perheen lapsi verisyöpää sairastavaa lasta hoidettiin. Hän on myös osallistunut häihin, joissa sulhanen oli parantumattomasti sairas ja hyväntekeväisyydellä kartutettiin parin matkakassaa, jotta he pääsisivät vielä unelmiensa matkalla Yhdysvaltoihin. Joidenkin auttamiensa perheiden elämää Koponen on jäänyt seuraamaan pidemmäksikin aikaa.

Koposta harmittaa monesti se, kuinka epäoikeudenmukaisilta byrokraattiset päätökset saattavat tuntua tietyn yksilön kohdalla ja kuinka joustamattomia yhteiskunnan toimijat ovat. Hän uskookin vahvasti, että yksilökeskeisemmällä auttamisella saataisiin paljon parempia tuloksia, kun tietyn perheen tarpeet olisivat paremmin tiedossa. Rankaksi Koponen kokee myös sen, ettei pysty auttamaan kaikkia. Esimerkiksi joulun aikaan hänelle tuli yli 1 000 avunpyyntöä, mutta hän pystyi toimittamaan apua vain 114 perheelle. Hän on kuitenkin iloinen, että pystyi auttamaan edes heitä.

Sosiaalinen media tavoittaa hyvin auttajia

Erityisesti sosiaalinen media on ollut suuri apua Brother Christmasin toiminnassa. Avoimet kuvailut perheiden tilanteista ovat saaneet suuren määrän suomalaisia mukaan ja Brother Christmasin avunpyyntöviestejä jaetaan tiuhaan tahtiin. Kommenttiosioissa moni auttajista kertoo, ettei ole ennen halunnut lahjoittaa rahaa millekään järjestölle, mutta Brother Christmasin toiminnan avoimuus ja tärkeys ovat saaneet heidätkin haluamaan mukaan. Toiminta on vielä siinä mielessä järjestäytymätöntä, että apua kerätään aina yhdelle perheelle kerrallaan ja heillekin tiettyyn asiaan, mutta ylijäävät rahat käytetään seuraavaan projektiin. Koponen kertoo, että suomalaisten auttamishalu on suuri, kunhan he tietävät, että apu todella viedään luvattuun paikkaan.

Suomalaisten auttamishalun määrästä kertoo myös se, että vaikka Brother Christmas ei ole vielä rakentanut erillistä kuukausilahjoitussysteemiä, moni kommentoija kertoo laittavansa edes seuraavasta projektista tietämättä järjestön tilille aina tietyn prosentin nettipeleissä voittamistaan rahoista tai kirpparimyynnistä kertyneistä voitoista. Osa on lähtenyt mukaan suuremmillakin summilla, sillä esimerkiksi kotiäiti Jenny Pasanen päätti Brother Christmasin toiminnasta kuultuaan järjestää Facebookissa hyväntekeväisyyshuutokaupan, jonka koko tuotto lahjoitettiin toimintaan. Lahjoittajat kehuvat erityisesti, että Brother Christmas tapaa autettavan aina henkilökohtaisesti ennen kuin varoja aletaan keräämään. Tämä vähentää huomattavasti väärinkäytön riskiä.

Hyväntekijähahmossaan Koponen haluaa jatkossakin säilyttää mystiikan eikä kertoa liikaa omista taustoistaan. Kerta toisensa jälkeen Koponen korostaa, ettei tässä ole kyse hänestä. Se kuitenkin tiedetään, että Koponen on tehnyt hyväntekeväisyystyötään täysin palkatta ja haluaa toiminnan kasvaessa pitää huolta siitä, että kaikki tehdään hyväntekeväisyysajatus edellä.

Nooa

Related Posts

Kestävä muoti

Kestävä muoti

Veganismi ja kestävyys

Veganismi ja kestävyys

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys