fallback-image

Disneyn monet vaiheet

The Walt Disney Companyn perustaja Walt Disney tunnetaan klassisten lasten- ja perhe-elokuvien tekijänä. Lopulta upeasti menestynyt Disneyn imperiumi tunnetaan nykyään myös siitä, että se on halunnut antaa takaisin kiitoksena  saavuttamastaan menestyksestä. Walt Disney syntyi Burbankissa Kaliforniassa 5. joulukuuta vuonna 1901. Hänen äitinsä oli saksalainen ja isä irlantilais-kanadalainen. Walt vietti lapsuutensa maatilalla, mutta kiinnostui taiteesta jo varhain ja aloitti iltaopinnot taideinstituuteissa. Samalla hän piirsi koulunsa lehteen ja maalasi. Vuonna 1920 Disney suuntautui täysin intohimoonsa piirroselokuvien tekemiseen.  Walt keräsi veljensä Roy Disneyn kanssa kaikki omistamansa lantit ja veljekset matkustivat Hollywoodiin, perustaen yrityksen The Disney Bros. Cartoon Studio. Studion ensimmäinen läpimurtotuotanto oli vuoden 1928 Mikki Hiiri -animaatio Höyrylaiva Ville.

Ensimmäisen pitkän animaatioelokuvansa Lumikki ja seitsemän kääpiötä Disney julkaisi vuonna 1938. Alun perin Disneyn klassikkoelokuvat Lumikki ja Prinsessa Ruusunen olivat Grimmin veljesten kirjoittamia ja tulkitsemia germaanisia kansantarinoita ja Disneyn tarinat otettiinkin Saksassa lämpimästi vastaan. Henkilönä Walt Disney oli amerikkalaisen ihanneyrittäjän perikuva, vaikeuksien kautta voittoon oli hänenkin tiensä. Mikki Hiirtä on yleisesti tulkittu Walt Disneyn alter egoksi, sillä vaikeuksista huolimatta Mikkikin jaksaa aina yrittää uudelleen ja on perusluonteeltaan selviytyjä. Alusta asti Disneyn animaatiot ovat olleet erittäin korkealaatuisia ja niissä on hyödynnetty viimeisintä animaatiotekniikkaa. Disney oli myös ensimmäisiä animaation tekijöitä, joka otti käyttöön kerronnassa värit ja tuotti äänipiirretyn. Piirroshahmoista pyrittiin tekemään mahdollisimman luonnollisia ja malleina käytettiin ihmisten ja eläinten liikkeitä. Tähän tarvittiin valtavasti käsityötä. Disneyn piirretyt saivatkin ihmiset sekä nauramaan että itkemään.

Vain 35-vuotiaana Disney työllisti 200 ihmistä. Walt Disney oli varsinkin uransa alkuvaiheessa hyvä henkilöstöjohtaja ja työyhteisön ilmapiiri oli epämuodollinen. Kolme- ja neljäkymmentäluvuilla henkilöstömäärä kasvoi jatkuvasti sadoilla ihmisillä. Sota-aika oli haasteellinen Disneyllekin ja uudet Burbankiin rakennetut jättimäiset studiot osoittautuivat ylioptimistiseksi investoinniksi. Yhtiö ratkaisi tilanteen listautumalla pörssiin, sillä muuten edessä olisi ollut konkurssi. Taiteellisesti yhtiö on pysynyt jatkuvasti huipulla. Disney on hyödyntänyt tuotannossaan tiedemiehiä, muusikoita ja taiteilijoita luoden näin ennen näkemättömän kokonaisuuden. Disney kuitenkin kuormitti itseään liiallisesti ja oli huono delegoimaan tehtäviä. Vähitellen hän alkoi ottaa vastaan neuvoja veljeltään Roylta ja tilanne parani.

The Walt Disney Company on panostanut maineeseensa sosiaalisesti vastuullisena yrityksenä ja tavoitteet on kirjattu tarkasti yrityssuunnitelmaan. The Walt Disney Company onkin nykyään yksi tunnetuimmista yrityksistä kun puhutaan yritysten harjoittamasta sosiaalisesti vastuullisesta toiminnasta. Eniten Disney panostaa ympäristön suojeluun, yhteiskunnallisiin asioihin ja työolojen parantamiseen, keskittyen vahvasti vapaaehtoistyöhön. Yritys ottaa osaa suuriin katastrofikeräyksiin ja lahjoitti rahaa mm. luonnonkatastrofin runtelemalle Haitille vuonna 2010. Toiminta on tärkeää myös Disneyn oman brändin kannalta ja auttaa luomaan yrityksestä kuvan houkuttelevana työnantajana. Nettisivuillaan Disney kertoo, että hyväntekeväisyyden avulla pyritään vahvistamaan suhdetta kuluttajiin ja lisätä tuotteiden houkuttelevuutta.

Vapaaehtoistyön tukeminen on Disneylle tärkeää ja yritys palkitseekin vapaaehtoistyöhön osallistuvia ilmaisilla lipuilla kohteisiinsa. Yhdestä vapaaehtoisesta työpäivästä valitussa organisaatiossa saa palkaksi yhden lipun. Tämä on saanut yli miljoona ihmistä Yhdysvalloissa ottamaan osaa ohjelmaan. Elokuvatuotantonsa kautta Disney on kiinnittänyt ihmisten huomiota luonnonsuojeluun ja tuottanut opetusmateriaalia lapsille. Disneynature Films julkaisee kiehtovia tarinoita luonnon maailmasta ja pyrkii lisäämään lasten kiinnostusta luontoa kohtaan. Luontofilmien teemoina ovat olleet mm. maapallo, valtameret ja afrikkalaiset kissaeläimet. Elokuvien tuotolla Disney on istuttanut kolme miljoonaa puuta Brasiliaan, suojellut 40 000 eekkeriä korallia Bahamalla ja pelastanut 50 000 eekkeriä savannia Afrikassa, turvaten näin alueen eläinten tulevaisuuden.

Nooa

Aiheeseen liittyvät julkaisut

UNICEF Suomessa

UNICEF Suomessa

fallback-image

Kestävä muoti

fallback-image

Veganismi ja kestävyys

fallback-image

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon