Ekologisimmat vaihtoehdot ruokailuun

Ekologisimmat vaihtoehdot ruokailuun

Moni on viime aikoina herännyt punnitsemaan omien ruokailutottumustensa ympäristövaikutuksia.

Omien valintojen merkitystä tarkkaillaan yleisesti paljon kriitisemmin kuin aiemmin, sillä ilmastonmuutokseen liittyvä uutisointi on saanut monet huolestumaan maapallon tulevaisuudentilasta. Olemme vihdoin alkaneet tunnustaa jokapäiväisten valintojen vaikutusta suurempaan kokonaisuuteen ja monet ovat valmiit kantamaan kortensa kekoon, yhteisen hyvän puolesta. On totta, että suurilla teollisuudenaloilla on edelleen isoimmat avaimet käsissään, ekologisuuden edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, mutta yleensä isoihin muutoksiin tarvitaan kansan painostusta sekä selkeää viestiä siitä, että olemme halukkaita muuttamaan vanhoja, toimimattomia kulutustottumuksiamme. Ympäristökysymyksiin liittyvät toki useat eri tekijät, mutta ruoka on ehdottomasti yksi merkittävimmistä. Sen sijaan, että ostamme kaupasta sillä periaatteella, mitä milloinkin mielimme syödä, tulisikin ottaa huomioon myös, mitkä ovat valintojemme globaalit seuraukset? Edelleen monet kokevat ympäristöystävällisten pohdintojen olevan “viherpiiperrystä”, eikä suostuta päästämään irti vanhanaikaisesta ajattelutavasta. Tämä on tietysti varsin valitettavaa, mutta meillä jokaisella on kuitenkin oikeus omiin valintoihimme ja hyvä niin. Ympäristöön vaikuttavien valintojen tuloksia emme useinkaan pysty välittömästi omin silmin todistamaan, joten niitä ei ehkä tästä syystä pidetä riittävän tärkeinä tai edes todellisina. Asiat, jotka eivät näyttäydy meille jokapäiväisessä arjessamme, on helpompi jättää huomiotta ja ikään kuin kieltää niiden olemassaolo kokonaa. Mitä ilmeisimmin kuitenkin näyttäisi siltä, että ilmastonmuutos on lähitulevaisuudessa vaikuttamassa jokaisen meidän elämään hyvinkin suorasti, eikä vielä edes osata kunnolla arvioida mahdollisten vahinkojen laajuutta.

Mitä tulisi ottaa huomioon?

Ruoan ekologisuutta pohtiessa, kannattaa ensisijaisesti kiinnittää huomiota siihen mistä ruoka on peräisin, mitä sen tuotanto vaatii ja paljonko se synnyttää jätettä? Trooppiset hedelmät ovat mitä luultavimmin matkustaneet pitkän matkan mantereiden välillä, joten kotimainen porkkana on ehdottomasti afrikkalaista appelsiinia ekologisempi valinta.

Mitä tulisi ottaa huomioon?

Lähiruoan suosiminen on kannattavaa monestakin syystä. Kotimaisia tuotteita ostaessasi saat tuoreempaa ruokaa ja tuet samalla paikallisia yrittäjiä. Kannattaa seurata, mitkä ovat tämän hetken sesonkiruokia ja suunnitella ateriat sisältämään mahdollisimman paljon niitä kasviksia ja vihanneksia, joiden kasvukautta eletään parhaillaan. Yksi tärkeä seikka on myös tuotteen aiheuttamat ympäristötuhot. Paljonko esimerkiksi kyseisen kahvimerkin viljelyn vuoksi tuhotaan elintärkeää sademetsää ja rajoitetaan uhanalaisten lajien elintilaa entisestään? Paljonko lihateollisuus kuluttaa energiaa muihin proteiinin lähteisiin verrattuna ja montako litraa vettä tarvitaan avokadon kasvatukseen vuosittain? Netistä löytyy useita sivustoja, jotka ovat laatineet erilaisia mittareita selvittämään muun muassa eri ruoka-aineiden ympäristövaikutuksia. Sieltä voit helposti tarkistaa ruoan elinkaaren ja laskea esimerkiksi oman hiilijalanjälkesi. Ekologisuuteen pyrkivän kannattaa myös valita tuotteita, joiden pakkaukseen käytetty muovin määrä olisi mahdollisimman vähäinen. On harmillisen yleistä, että lähes kaikki ruoka, kasviksista kalaan, pakataan muovikääreisiin tai jopa ylisuuriin muoviastioihin. Supermarketeista ei useinkaan saa kerättyä tuotteita kilomääriin perustuen, esimerkiksi asiakkaan omaan astiaan, vaan kaikki on ostettava valmiiksi pakattuina ja punnittuina. Tällöin hävikin määrä myös kasvaa, asiakkaan joutuessa ostamaan mahdollisesti suurempi määrä haluamaansa tuotetta, kuin mikä olisi todellinen tarve. Muovikääreet ja pakkaukset ovat myös usein niin heikkoa materiaalia, että niiden uudelleenkäyttö on varsin hankalaa, ja tällöin ne joutuvat välittömästi avaamisen jälkeen roskakoriin. Suomessa on viime aikoina kuitenkin yleistyneet muovin kierrätyspisteet ja moni lajitteleekin jo kaiken kotitalousjätteen. Ekologisten valintojen tekeminen ei suinkaan ole aina yksinkertaista, vaan kuluttaja joutuukin usein hämmennyksen valtaan. Toisinaan tuntuu jopa siltä, että kaikilla vaihtoehdoilla on omat huonot puolensa ja ainoastaan ruokansa itse kasvattamalla voi varmistua sen alkuperästä ja tuotantoprosessista. Ei ole kuitenkaan syytä lannistua, vaan pääasia on tehdä parhaansa ja pyrkiä pienten, päivittäisten valintojen kautta muuttamaan pikkuhiljaa omia kulutustottumuksia, kohti yhä ekologisempia vaihtoehtoja.

Nooa

Related Posts

Kestävä muoti

Kestävä muoti

Veganismi ja kestävyys

Veganismi ja kestävyys

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys