Hävikkiruoka on nyt trendikästä

Hävikkiruoka on nyt trendikästä

Ravintolat ovat löytäneet markkinaraon ruoantähteistä ja hävikkiruoka onkin noussut uudeksi trendiksi. Vuoden ruokailmiöksi valittu hävikkiruokapalvelu ResQ Club on viimeistään tuonut hävikkiruoan kaikkien ulottuville ja tehnyt siitä todella trendikästä. Palvelu toimii puhelinapplikaation kautta tarjoamalla paikan, jossa hävikkiruokaa välitetään. Annoksen hinta on yleensä 3-6 euroa. Mukana olevat ravintolat ilmoittavat palvelussa, mitä heillä on tarjolla ja mihin hintaan. Kuluttaja voi selata kartasta, mistä hän löytää lähimmän hävikkiruokalounaan tai minne pääsee vaikka kokeilemaan hotellin aamiaiselta jääneitä herkkuja. Esimerkiksi lounastarjoilu päättyy ravintoloissa yleensä kello kolmen aikaan, jonka jälkeen jäljelle jäänyt ruoka nostetaan kylmään ja ravintoloisija ilmoittaa palveluun jäljellä olevien annosten määrän ja pakkaa ne valmiiksi. Tämän jälkeen kuluttajat voivat tilata annoksia sovelluksen kautta. Palvelun toimitusjohtaja Tuure Parkkinen toteaa, että kuluttajalla on nyt mahdollisuus hakea ravintolaruokaa kotimatkalla lähes kaupan raaka-aineiden hinnalla. Hänen mukaansa eniten ruokaa jää buffeteista, mutta myös tavallisilta ravintoloilta jää hävikkiruokaa. ResQ Club ottaa toiminnastaan välityspalkkion yrityksiltä. Palvelulla on rekisteröityneitä käyttäjiä yli 40 000. Se lähettää käyttäjilleen notifikaation uusista tarjolle tulevista annoksista. Asiakas maksaa annoksen palvelun kautta ja noutaa ruokansa itse. Parkkinen kertoo, että suunnitteilla on myös mahdollisuus tilata eri ruokavalioiden mukaista ruokaa tai tallentaa lempiravintoloidensa tiedot ja saada notifikaatio kun kyseiseltä ravintolalta on tarjolla ruokaa. Tällä hetkellä palvelu on saatavilla Suomessa 13 kaupungissa ja Ruotsissa kolmessa kaupungissa. Palvelua on laajennettu myös Viroon ja Hollantiin.

ResQ:n menestys on tuonut sille myös kilpailijoita ja useissa kaupungeissa toimii sen lisäksi ruokahävikkipalvelu Lunchie. Ruokahävikkisovellus Froodly puolestaan tuo käyttäjille tiedon siitä, missä lähikaupassa on vanhaksi meneviä tuotteita alennettuun hintaan. Palvelu toimii siten, että kuka tahansa kaupassa kulkeva sovelluksen käyttäjä voi ottaa kuvan tuotteesta ja lisätä sen palveluun. Tätä kautta sovelluksen käyttäjät pääsevät katsomaan minkälaisia tarjouksia heidän lähikaupassaan on tarjolla. Froodlyn takana on Suomessa asuva kansainvälinen opiskelijaporukka, joka kertoo tavoitteekseen vihreämielisen yhteisön rakentamisen. Sovellus antaa käyttäjilleen pisteitä, joiden avulla ansaitsee palkintoja. Palkinnot ovat vielä kehittelyasteella, mutta se voisi olla vaikka tuote paikallisesta kahvilasta tai ravintolasta. Froodly toimii toistaiseksi vain Helsingissä, mutta palvelu aiotaan laajentaa myös muihin kaupunkeihin ja sen mahdollisuuksia kehitetään jatkuvasti.  Lisäksi ravintolat ovat innostuneet mainostamaan itse mm. lounaita, jotka kootaan edellisen päivän tai aamun tähteistä.

2

Kuluttajaliitto on kampanjoinut näkyvästi hävikkiruoan käytön puolesta jo neljä vuotta. Tänä vuonna mukaan saatiin 150 yhteistyökumppania ja joukossa oli sekä suuria elintarvike- ja kaupan alan yrityksiä, kansalaisjärjestöjä ja pienempiä toimijoita. Kampanjaviikon aikana jaetaan vinkkejä hävikkiruoan hyödyntämiseen ja esitellään toimiviksi todettuja käytäntöjä hävikkiruoan vähentämiseksi. Keskustelu käy vilkkaana sekä tiedotusvälineissä että sosiaalisessa mediassa. Viikon lopuksi Korjaamolla Helsingissä järjestetään aina hävikkiruokafestarit, jotka viimeksi keräsivät pari tuhatta kävijää.

3

Jyväskyläläisessä ravintolassa hävikkiruoan käyttöä ei mainosteta erikseen, mutta ruokalista mietitään niin että ruokia voidaan aina jatkojalostaa eikä hyvää ruokaa jouduta turhaan heittämään roskiin. Lounaaksi tarjottuun metsäsienikeittoon käytettiin jäljelle jäänyt sienisalaatti. Kokki Ville Joensuu toteaa, ettei ole mitään järkeä heittää hyvää, kertaalleen valmistettua ruokaa roskiin. Hän toteaa, että vaihtoehtoja jatkojalostukselle kyllä riittää. Joensuu vinkkaa, että keitetystä perunasta saa perinteisen pyttipannun lisäksi mm. perunarieskaa tai pannukakkua. Hän muistuttaa, että perunankuoressa riittää makua ja se kannattaa hyödyntää. Kuoret voi vaikka keittää kermassa ja kerman käyttää perunamuussiin. Joensuu korostaa, että tähteitä voi käyttää sillä ravintolassa panostetaan alun perin mahdollisimman tuoreisiin raaka-aineisiin.

Nooa

Related Posts

Kestävä muoti

Kestävä muoti

Veganismi ja kestävyys

Veganismi ja kestävyys

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys