Kaikki tietävät Googlen, mutta mistä se kaikki alkoi?

Kaikki tietävät Googlen, mutta mistä se kaikki alkoi?

Google on amerikkalainen monikansallinen teknologiayhtiö, joka on erikoistunut Internet-pohjaisten palveluiden kehittämiseen ja tuotteisiin, jotka mahdollistavat nettimainonnan. Alun perin Google sai alkunsa, kun Stanfordin yliopiston tohtoriopiskelijat Larry Page ja Sergei Brin aloittivat tammikuussa 1996 tutkimusprojektin jonka tarkoituksena oli kehittää Internetin hakumahdollisuuksia verkkosivujen välisiä suhteita analysoimalla. Aluksi nettisivu käytti osoitetta google.stanford.edu.

Google.com -internetosoite rekisteröitiin syyskuussa vuonna 1997 ja vuoden kuluttua siitä perustettiin Google-yhtiö. Googlen ensimmäinen rekisteröity toimisto sijaitsi autotallissa Menlo Parkissa Kaliforniassa ja maaliskuussa 1999 toimisto siirtyi kunnollisiin tiloihin Palo Altoon, Piilaaksoon. Pörssiin yhtiö listautui 19. elokuuta ja tuolloin osakkeen hinta oli 85 dollaria ja yhtiön pörssiarvo 23 miljardia dollaria. Alussa Page ja Brin vastustivat mainostamista hakukoneen sivulla, mutta myöntyivät pian sallimaan yksinkertaiset tekstimainokset.

Google on laajentunut jatkuvasti hankkimalla eri toimijoita nimikkeensä alle. Ensimmäisten hankintojen joukossa oli Blogger-blogipalvelun kehittänyt Pyra Labs ja kaupan myötä Blogger muuttui ilmaiseksi. Google Earth taas muodostui vuoden 2004 kaupan pohjalta, jossa Google osti Earthvieweria kehittäneen Keyhole Inc.:n ja vuonna 2006 Google laajensi palveluitaan ostamalla verkossa toimivaa tekstinkäsittelyohjelmaa kehittävän Upstartlen, luoden näin pohjan Googlen verkossa toimiville tekstinkäsittely- ja taulukko-ohjelmille Google Docs & Spreadsheets. Vaikka Google on ylivoimaisesti tunnetuin maailman suosituimmasta hakukoneestaan, kuuluvat sen suosittuihin palveluihin myös Google Chrome -internet-selain, Gmail ja siihen liittyvä pilvipalvelu Google Drive, jossa käyttäjällä on viisi gigatavua maksutonta tallennustilaa. Tulonsa Google saa ylläpitämistään mainostusohjelmista, AdWords ja AdSense.

Googlen suosiota on selittänyt sen helppokäyttöisyys, selkeys ja yksinkertainen ulkoasu. Nimensä Google sai väärinkirjoitetusta sanasta ”googol” joka tarkoittaa lukua, jossa on numero yksi ja sen perässä sata nollaa. Vuonna 2006 verbi googlettaa lisättiin sanakirjoihin ja sen selityksenä on ”etsiä tietoa internetistä hakukoneen avulla”.

2

Vuonna 2009 Google 12 000 opiskelijan otannalla tehdyssä tutkimuksessa ekonomi- ja insinööriopiskelijat valitsivat Googlen suosikkityönantajakseen. Vuonna 2012 Fortune-lehti nosti Googlen tutkimuksensa perusteella Yhdysvaltojen parhaaksi työpaikaksi. Google on julkisesti kertonut kannattavansa kiltteyttä yrityskulttuurissa ja välttänyt kaikin keinoin mainetta pahasta suuryrityksestä. Google on jakanut rahaa start-up -yrityksille jotka keskittyvät ilman voitontavoittelua ympäristönsuojeluun, ilmastonmuutoksen ehkäisyyn ja maailmanlaajuiseen köyhyysongelmaan.

Googlen perustaneet Larry ja Sergei ovat saavuttaneet kilttien naapurinpoikien maineen ja kotoisin keskiluokkaisesta, hyvämaineisesta lähiöstä. He ovat menestyksensä jälkeenkin saaneet kiitosta siitä, että heidän hurja varallisuutensa ei näy pröystäilynä ja esimerkiksi urheiluautojen sijasta molemmat ovat valinneet kulkupelikseen hybridiauto Toyta Priuksen ympäristösyistä. Molempien miesten perheet ovat akateemisesti suuntautuneita ja kiinnostuneita matematiikasta sekä tietotekniikasta. Larry Page on kotoisin Michiganista. Hänen isänsä Carl Page oli tietotekniikan uranuurtajia ja mukana kehittämästä ensimmäistä tekoälyä. Carl Page toimi tietotekniikan professorina Michiganin yliopistossa. Larryn äiti opettaa tietokoneiden ohjelmointia. Sergei puolestaan on neuvostoliittolaisen matemaatikon ja taloustieteilijän Mihail Brinin poika. Hänen perheensä muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1979. Sergei opiskeli matematiikkaa ja tietotekniikkaa Marylandin yliopistossa ennen kuin haki jatko-opiskelijaksi Stanfordiin. Hänen isänsä opetti koulun lisäksi Sergeille kotona matematiikkaa ja venäjää. Mihail työskentelee edelleen matematiikan professorina Marylandin yliopistossa ja Sergein äiti on tutkijana NASAn Goddard Space Flight Centerissä.

3

Googlen pääkallopaikalla Kalifornian Piilaaksossa panostetaan työntekijöiden viihtyvyyteen ja työntekijöitä varten on toimistolla mm. hieroja ja piano, ja jokainen työntekijä saa omistaa yhden päivän työviikosta lempiprojektilleen. Alueen hippihistoria näkyy mm. siinä, että yhtiön pääkokin kerrotaan työskennelleen ennen rock-bändi Grateful Deadille.

Nooa

Related Posts

Kestävä muoti

Kestävä muoti

Veganismi ja kestävyys

Veganismi ja kestävyys

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys

No Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.