Kestävä muoti

Kestävä muoti

Kestävä kehitys kiinnostaa yhä useampia ihmisiä. Me kaikki joudumme päivittäin tekemään valintoja luonnon ja koko maapallon hyvinvointia silmällä pitäen. Aina valintojen tekeminen ei ole helppoa, mutta jokainen voi omilla pienillä teoillaan tukea kestävää kehitystä. Kestävät valinnat alkavat niinkin pienistä teoista, kuin vaatteiden valinnasta omalle perheelle. Ja ei kannata suinkaan ajatella, että tällaiset vaatteet olisivat tylsiä.

Yhä useampi vaatevalmistaja ja muotitalo huomioi tuotannossaan ekologisuuden ja kierrätyksen. Vaikka halpavaateteollisuus onkin lisääntynyt huimasti aina 1990-luvulta lähtien, on vaatteiden valmistamisen eettisyyteen herätty tänä päivänä uudestaan. Valitettavasti joudumme kuitenkin vieläkin lukemaan uutisia, joissa tunnettu vaatevalmistaja jää kiinni vaarallisten aineiden käytöstä tehtaassaan tai halpatyövoiman käytöstä.

Kestävä vaateteollisuus pitääkin sisällään monia eri alueita. Sen perusperiaate on turvata kaikille maailman ihmisille hyvän elämän mahdollisuus, joka saavutetaan oikeita valintoja tekemällä. Halpa- ja lapsityövoiman käyttö pitää lopettaa, ympäristöä tulee suojella oikeilla materiaali valinnoilla sekä ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa tulee kunnioittaa. Nämä kestävän kehityksen perusperiaatteet pätevät myös vaateteollisuuteen.

Miten valita kestäviä vaatteita?

Kestävä muoti kuulostaa tylsältä. Kierrätysmateriaaleja, vanhoja lumppuja ja ekologisia kangasmateriaaleja. Voiko näin tylsältä kuulostavista materiaaleista syntyä mitään muodikasta? Todellakin voi ja niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Kestävä muoti ei ole vain ekologista, vaan todella mukavaa päällä ja hyvän näköistä. Mikä parasta, vaatteet sopivat kaikille ja niiden luonnonmateriaalit eivät ärsytä ihoa.

Kestävää muotia valittaessa, kannattaa kiinnittää huomiota ensinnäkin vaatteen materiaaliin. Erilaiset materiaalit kuluttavat luonnonvaroja eri tavalla. Täysin luontoystävällistä vaatetta on melko vaikea löytää, sillä jokainen kasvatettava materiaali rasittaa luontoa enemmän tai vähemmän. On kuitenkin olemassa materiaaleja, joiden katsotaan kuluttavan vähemmän luonnonvaroja ja täten olevan enemmän luontoystävällisiä.

Valitettavasti näiden materiaalien käyttö näkyy kuitenkin usein hintalapussa. Mutta kannattaa muistaa, että laatua ei yleensä saa halvalla. Materiaalit kuten hamppu, pellava, bambu, villa ja silkki ovat kuitenkin todella kestäviä, jonka tulet huomaamaan vaatteen käyttöiässä. Ketjuliikkeestä ostettu halvan materiaalin pusero tuskin kestää yhtä talvea pidempään.

Toinen tärkeä tekijä kestävää muotia valittaessa on vaatteen valmistusolosuhteet. Valitettavan usein kuulee vieläkin vaatevalmistajista, jotka vievät tuotantonsa Aasian halpoihin maihin, jossa työntekijät raatavat lähes orjamaisissa oloissa valmistaen sarjatuotannolla vaatteita halvoista huonolaatuisista materiaaleista. Usein näissä paikoissa työntekijät joutuvat myös kosketuksiin haitallisten kemikaalien kanssa.

Siksi kannattaakin tutustua hieman vaatteen alkuperämaahan. Kotimaisista tuotteista voi aina olla varma, että ne ovat eettisesti tuotettuja ja kaikki tekoketjuun osallistuneet työntekijät ovat saaneet lainmukaisen korvauksen työstään. Myös Euroopassa valmistetut vaatteet ovat usein tarkkaan valvottuja ja niiden valmistuksesta ei löydy mitään moitittavaa. Muualla maailmassa valmistetuista vaatteista Reilun Kaupan merkki on hyvä todiste siitä, että työntekijöiden olot ovat kunnossa.

Kestävä muoti
Kestävä muoti

Kestäviä vaatemerkkejä

Suomalainen muodikas design on yleensä todella kallista. Ja kyllä, kestävän muodin seuraajan pitää olla valmis myös käyttämään enemmän rahaa ostamiinsa vaatteisiin. Mutta kuten jo aikaisemmin todettu, yleensä sille rahalle saa todellista vastiketta, sillä vaatteet tulevat kestämään kulutusta paljon paremmin niiden laadukkaiden materiaalien takia. Suomalainen Samuji on ehkä tunnetuin eettisesti ja ekologisesti valmistettujen vaatteiden myyjä Suomessa. Ja Samujin vaatteet ovat kaiken lisäksi todella muodikkaita.

Muita Suomesta löytyviä kestävää muotia myyviä liikkeitä ovat muun muassa Halla x Halla, Nudge, Cilla’s, Pure waste, Sofinah ja Frenn. Näistä voi kaikista löytää monen hintaisia vaatteita, plussana se, että ne ovat huippumuodikkaita, vaikka toiset ovat valmistettu 100% kierrätysmateriaalista. Mitä enemmän ihmiset suosisivat näitä kotimaisia kestävän muodin merkkejä, sitä edullisemmaksi ne myös tulisivat ajan myötä.

Nooa

Related Posts

Veganismi ja kestävyys

Veganismi ja kestävyys

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys

Ekologisimmat vaihtoehdot ruokailuun

Ekologisimmat vaihtoehdot ruokailuun