Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys

Kirpputorilla tarkoitetaan myymälää tai netissä olevaa sivustoa, jossa ihmiset myyvät käytettyjä vaatteita tai muita tavaroita.

Tällä tavalla pyritään saamaan vanhat käyttökelpoiset asiat uudelleen käyttöön. Kirpputoreja on monenlaisia laidasta laitaan, aivan tavallisista myymälöistä netissä ja Facebookissa pyöriviin ryhmiin saakka. Osassa kirpputoreista asiakkaat myyvät kyseisessä liikkeessä omia tavaroitaan ja vaatteitaan vuokratulla pöydällä ja taas osassa kirpputoreista asiakas lahjoittaa tavaransa kirpputorille, jolloin kirpputori tekee tuloa saaduista vaatteista. Tällaiset kirpputorit kuitenkin useimmiten toimivat jonkin hyväntekeväisyysjärjestön alla kuten punaisen ristin, UFF:n tai pelastusarmeijan. Tällöin tietty prosentti kaikista saaduista tuloista menee kyseiselle hyväntekeväisyysjärjestölle. Tällöin kirpputori toiminta on osana koko järjestön hyväntekeväisyysprojektia ja käytetyt tarvitsemattomat tavarat menevät käyttöön ja rahoilla saadaan tehtyä hyvää. Tämä onkin erinomainen keino päästä turhista tavaroista helposti eroon ilman minkäänlaista vaivaa. Oman kirpputoripöydän pitämisessä on nimittäin aina oma vaivansa, sillä silloin pöydän kunnossapito on vuokraajan vastuulla.

Internet-vaatteiden ostokset

Toinen yllä mainittu nykyajan kirpputori on taas nettikirppis. Tällöin tavarat ja vaatteet myydään netinvälityksellä, ilman virallista sijaintia. Myyntipaikkoina taas toimivat erilaiset nettisivustot kuten tori.fi tai Facebookin eri ryhmät. Facebook on täynnä erilaisia ryhmiä eri alueiden jäsenille, joissa yksityishenkilöt pääsevät helposti myymään vanhoja vaatteitaan ja tavaroitaan. Nettikirpputoreilla, kuten kaikessa muussakin on aina omat riskinsä. Näistä riskeistä kannattaa olla aina tietoinen, jotta välttyisi huijatuksi tulemiselta. Nettikirpputoreilla on luonnollisesti myös jonkin verran huijareita liikkeellä, joten kauppaa tehdessä on hyvä aina muistaa maalaisjärki. Kuitenkin, joskus huijarit osaavat kuitenkin olla erittäin taitavia. Tällöin huijatuksi saattaa tulla ihan huomaamatta, joten viisainta on aina käyttää reiluja maksuehtoja. Näillä saadaan turvattua turvallinen osto molempiin suuntiin. Turvallisinta on tietenkin aina tavata kasvotusten tuotteen ja rahojen vaihtoa varten. Kaikissa tilanteissa se ei kuitenkaan ole mahdollista, jolloin voi käyttää postin ennakkomaksua. Tällöin ostaja maksaa tuotteen haettuaan sen postista. Tämä turvaa ostajalle sen, että hän varmasti saa tuotteen ja pystyy tarkistamaan sen ennen ostamista ja taas myyjälle sen, että posti ei luovuta tuotetta ostajalle ilman maksua. Tällöin väärinkäytösten ja huijausten tapahtuminen on hyvin epätodennäköistä.

Kirpputorien vaikutus nykyajan ilmastonmuutoksessa

Nykyään ilmastonmuutoksen ja ihmisoikeusotsikoiden jälkeen vaateteollisuus on tullut isoksi kysymysmerkiksi. Vaateteollisuutta ja pikamuotia on ruvettu kyseenalaistamaan. Tämän seurauksena yhä useampi on ruvennut boikotoimaan H&M kaltaisia halpoja pikamuotiketjuja, jolloin kirpputorien ja toisenkädenmyymöläiden suosio on kasvanut huomattavasti. Tällä tavalla pyritään tekemään hyvä teko maapalloamme ja sen kanssa-asukkaita kohtaan. Vaateteollisuus on aina ollut hieman kyseenalainen aihe, mutta vasta ilmastonmuutoksen myötä siitä on ruvettu puhumaan ääneen. Tällöin isojen yritysten on ollut ruvettava miettimään omaa hiilijalanjälkeä ja ihmisoikeuksia. Maapallolla ja ihmiskunnassa on menossa tällä hetkellä maailmanlaajuinen hyvä liike maapalloa kohtaan, joka vaikuttaa meidän jokaisen elämään tulevaisuudessa. Maapalloja on valitettavasti täällä vain yksi, joten jokaisen on toimittava sen eteen.

H&M: n edulliseen myymälään

Vaateteollisuus on yksi maapallon saastuttavimmista asioista, joka vaikuttaa ihmisoikeuksista merien saastuttamiseen asti. Miljoonia kiloja käyttämättömiä vaatteita joutuu jatkuvasti jätteeksi, ilman hyvää syytä. Tämä taas aiheuttaa huomattavan suuren määrän kasvihuonepäästöjä ja turhaa työtä. Esimerkiksi, yhden puuvilla t-paidan valmistamiseen tarvitaan 10 000 litraa vettä. Tämä vesi on pois ruuan viljelystä ja kehitysmaiden juomavedestä. Myös tehtaiden työntekijöiden ihmisoikeuskysymys on tullut otsikoihin ja ihmiset rupeavat yhä enemmän ja enemmän välittämään vaatteiden alkuperästä ja työntekijöiden oikeuksista. Monet yritykset ovat luvanneet maksaa työntekijöilleen vähintään maan vaatimaa minimipalkkaa. Tässä kuitenkin on muistettava, että tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että työntekijöiden palkka on elämiseen riittävä. Tästä syystä onkin tärkeää erottaa minimipalkan ja elämiseen riittävän palkan ero eri yritysten lupauksissa.

Nooa

Related Posts

Kestävä muoti

Kestävä muoti

Veganismi ja kestävyys

Veganismi ja kestävyys

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Ekologisimmat vaihtoehdot ruokailuun

Ekologisimmat vaihtoehdot ruokailuun