Mukavien miesten jäätelöimperiumi

Mukavien miesten jäätelöimperiumi

Ben & Jerry’s on amerikkalainen jäätelönvalmistaja, joka on tullut tunnetuksi erikoisista ja herkullisista jäätelömauistaan. Yrityksen tarina sai todellakin alkunsa Brooklynistä kotoisin olevien kahden miehen, Benin ja Jerryn toimesta. Parhaat kaverukset Ben Cohen ja Jerry Greenfied tapasivat alun perin yläasteen liikuntatunnilla ja olivat sen jälkeen erottamattomat. Ben & Jerry’s -jäätelöt ovat tunnettuja siitä, että jäätelön seassa on suuria paloja mm. pullataikinaa, suklaata tai kurpitsapiirakkaa. Herkullinen koostumus oli Benin keksintö, sillä hänellä on vaikeuksia haistaa tuoksuja ja hän halusi luoda sellaisia jäätelömakuja jotka hänkin voisi haistaa. Huumorintajuinen kaksikko on nimennyt jäätelönsä menevillä ja hauskoilla nimillä kuten Cherry Garcia ja Chunky Monkey. Alusta asti Ben & Jerry’s on korostanut yritysten sosiaalista vastuuta, suosinut myymälöissään ja autoissaan mm. aurinkopaneeleita, kierrätysmateriaaleja ja sitoutunut jätteiden kierrättämiseen, sekä veden ja  energian säästämiseen. Lisäksi he ovat kiinnittäneet erityistä huomiota työntekijöiden reiluun kohteluun ja tukeneet erilaisia hyväntekeväisyysjärjestöjä.

Benin ensikosketus jäätelönmyynnin maailmaan oli lukiossa, jossa hän ajoi koulun ohella jäätelöautoa. Myöhemmin yliopistossa hän kävi töissä farmilla, jossa opetteli myös jäätelön tekoa. Jerryn opintopolku oli perinteisempi. Lukiosta valmistuttuaan hän opiskeli Oberlin Collegessa lääketiedettä ja työskenteli jäätelön myyjänä yliopiston kahvilassa. Collegesta valmistumisensa jälkeen Jerry pyrki lääketieteelliseen siinä kuitenkaan onnistumatta ja työskenteli samalla New Yorkissa laboratorioassistenttina. Hän jakoi asunnon Benin kanssa ja teki samalla suunnitelmia ruokabisneksen aloittamisesta.

Vuonna 1978 Ben ja Jerry lopulta päättivät perustaa yrityksen. He harkitsivat bagelien myymistä, mutta siihen tarvittavat välineet olivat liian kalliita, he päätyivät jäätelön valmistamiseen. Ensin he suorittivat viiden dollarin hintaisen Pennsylvanian yliopiston kirjekurssin jäätelönvalmistuksesta ja sen jälkeen avasivat ensimmäisen jäätelökauppana vanhan huoltoaseman tilalle Vermontiin, sillä se oli yliopistokaupunki jossa ei kuitenkaan ollut vielä jäätelökauppaa. Kaupan nimeksi tuli yksinkertaisesti Ben & Jerry’s Homemade Ice Cream.

2

Vermontin myymälä saavutti pian suuren suosion jäätelön kermaisen koostumuksen ja herkullisten makujen takia. Ben ja Jerry myös ottivat aktiivisesti osaa Vermontin tapahtumiin ja mm. isännöivät kaupassaan ilmaista filmifestivaalia. Kaupan perustamisen vuosipäivinä he jakoivat ilmaista jäätelöä asiakkaille ja tämä tapa on edelleen voimassa kaikissa Ben & Jerry’s toimipisteissä. Vuonna 1980 kaksikko alkoi myydä jäätelöpaketteja paikallisille yrittäjille. Ensimmäinen Vermontin ulkopuolinen jäätelöpiste avattiin vuonna 1983 Maineen ja samalla miehet solmivat jäätelönlevityssopimuksen bostonilaisen yrityksen kanssa. Vuoteen 1987 mennessä yhtiön liikevaihto oli 32 miljoonaa dollaria. Vuonna 1988 Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan nimesi Benin ja Jerryn vuoden pienyrittäjiksi ja saman vuoden lopulla yritys operoi jo 18 osavaltiossa.

3

Jerry on vastuussa kaikkien uusien makujen kehittämisestä eikä hän yleensä käyttänyt minkäänlaista testiyleisöä niiden maistattamiseen. Vaikka Ben & Jerry’s on tätä nykyä suosittu nimenomaan veikeiden makuyhdistelmiensä takia, ei tie ollut aina helppo. Amerikkalaisten ylivoimainen suosikkimaku on edelleen vanilja. Tätä yleisöä silmällä pitäen yritys lanseerasi Yhdysvalloissa erityisen ”Smooth No Chunks!” – vaihtoehdot, jossa jäätelön koostumus on pehmeä ja maku perinteisempi. Toiminnan kasvaessa myös kilpailu koveni ja yrityksen pahin vastustaja onkin Häägen-Dazs, jonka kanssa yritys kävi myös oikeustaistelua. Vuonna 2000 Ben & Jerry’s myytiin Univeleverille, joka maksoi kaupasta 326 miljoonaa dollaria. Kauppaan sisältyi sopimus siitä, että Ben & Jerry’s brändiä hoidetaan erillisenä Unileverin muista tuotemerkeistä. Tämä sopimus mahdollisti sen, että Ben ja Jerry pystyivät jatkamaan toimintaa sillä sosiaalisesti vastuullisella tavalla jota he suosivat alkuajoista lähtien, mutta heidän enää tarvinnut huolehtia levitysoikeuksista.

Nooa

Related Posts

Kestävä muoti

Kestävä muoti

Veganismi ja kestävyys

Veganismi ja kestävyys

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys