Nousussa: Nyhtökaura

Nousussa: Nyhtökaura

Kasvisruokailu nostaa suosiotaan ja lihan korvaaminen muilla tuotteilla on yleistynyt helppojen vaihtoehtojen saavuttua markkinoille. Lihankorvikkeiden kuumin nimi on tällä hetkellä nyhtökaura, joka on erityisesti urbaanien nuorten aikuisten ylistämä uutuustuote.

Suomalainen innovaatio nyhtökaura sai alkunsa kahden helsinkiläisnaisen ideasta ja on jo nyt legenda, niin suuren suosion tuote on saavuttanut. Kaksi vuotta sitten entinen muusikko, muotoilija ja start up -yrittäjänäkin kunnostautunut Maija Itkonen sai ystävänsä, kauratutkija Reetta Kivelän houkuteltua mukaan projektiin, jossa kaurasta kehitettäisiin lihalle korvike. Kahden lapsen äitinä Itkonen joutui usein miettimään, mitä tekisi ruoaksi kasvissyöjäperheelleen ja tofut ja pavut alkoivat jo kyllästyttää. Samaan aikaan Itkonen työskenteli amerikkalaisen Powerma-yrityksen brändijohtajana ja yritys oli aiemmin ostanut Itkosen innovaation langattomista latauspisteistä. Itkonen pohti rauhassa, mikä olisi hänen seuraavan projektinsa mutta ei osannut aavistaa, että se liittyisi ruokaan.

Idea alkoi sattumasta. Itkonen luki lentokentällä New York Timesia ja lehdessä oli artikkeli siitä, miten lihan korvikkeeksi kehitetyt kasvisproteiinit kasvattavat suosiotaan. 10 tuntia kestäneellä lennollaan Itkonen visioi ja piirsi ideoitaan paperille ja oli varma, että saisi tarvittavan kumppanin Kivelästä. Koneen laskeuduttua hän soittikin heti puhelun Kivelälle, joka tuolloin työskenteli tutkimusjohtajana Fazerilla. Kivelällä oli rautainen kokemus kauratutkijana ja tohtoriksi hän väitteli kauran beetaglukaanista, lisäksi Kivelä oli lapsesta saakka haaveillut oman tehtaan perustamisesta. Itkonen saikin Kivelän houkuteltua mukaan hankkeeseen ja Kivelä jäi työstään vuorotteluvapaalle. Huhtikuussa 2015 Itkonen ja Kivelä perustivat Gold & Green Foodsin. Yrityksen tavoite on vähentää lihan kulutusta ja yksi heidän tuotteistaan on nyhtökaura. Kivelä kehuu yhtiökumppaniaan sinnikkyydestä ja siitä, että hänellä on tapana saada asioita aikaiseksi. Se sai Kivelänkin uskomaan projektiin.

Heti aluksi Itkonen ja Kivelä tekivät sopimuksen, että Kivelä keskittyy täysin tuotteen kehittämiseen ja tuotantoon, Itkonen hoitaa puolestaan kaiken muun. Itkosen laaja kontaktiverkosto auttoi nimekkäiden rahoittajien löytämisessä ja mukaan lähtivät mm. Ilkka Herlin ja Saara Kankaanrinta, joista jälkimmäinen istuu myös Gold & Green Foodsin hallituksessa. Kankaanrinta toteaa, että nyhtökaura on perustuksiaan myöten kestävä tuote ja sen tuotanto-olosuhteet tunnetaan hyvin, verrattuna esimerkiksi soijaan. Hän muistuttaa, että suomalaisille tutun kauran kasvattamista ei osata joka puolella vaan se on valtti pohjoisen kansalle. Lisäksi suomalainen kauratutkimus on maailman mittakaavassa huippuluokkaa. Kankaanrinta toteaa, että nyhtökaurasta halutaan tehdä tuote, joka on kaikkien saatavilla ja kelpaa nimenomaan arkiruoaksi. Sitä ei haluta piilottaa luomuhyllyihin.

Nyhtökaurasta on jo vuodessa kehittynyt trendi ja tuotetta ovat kehuneet niin ravintoloitsijat kuin kuntoilijatkin. Tuote on jatkuvasti loppu kaupoista ja maistiaiset viedään käsistä. Huhut kiertävät kun joku huomaa tuotetta kaupassa ja pian sana leviää sosiaalisen median välityksellä ihmisten rynnätessä hakemaan omansa. Gold & Green Foodsilla on sopimus jo S-Markettien, Keskon ja Stockmannin kanssa. Nyt tuotetta kaupataan Ruotsiin ja neuvottelut ovat käynnissä myös Kiinan suuntaan. Nyhtökauraa on maisteltu myös mm. Flow-festivaalilla ja Turun Ruisrockissa. Nyhtökauran rakennetta kuvaillaan lihaisammaksi kuin muiden lihan korvikkeiden. Talouden laahatessa Suomessa kaivataan kipeästi menestystarinoita ja nyhtökaura on otettu ilolla vastaan. Nyhtökauran tie vaikuttaa olevan vasta alkutaipaleella, joka sekin on komea. Idea ja tiede kohtasivat yllättävänkin vaivattomasti ja Itkonen ja Kivelä olivat projektiin juuri oikea tiimi. Green & Gold Foods työllistää tällä hetkellä noin kymmenen ihmistä, joilla on taustaa mm. lääke- ja autoteollisuudessa. Yrittäjät ovat avanneet Järvenpäähän oman tehtaan ja nasten tarinasta on valmisteilla dokumenttielokuva.

Nooa

Related Posts

Kestävä muoti

Kestävä muoti

Veganismi ja kestävyys

Veganismi ja kestävyys

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys