UNICEF Suomessa

UNICEF Suomessa

Yhdistyneiden kansakuntien lastenrahasto eli UNICEF, on maailman tunnetuin ja vaikutusvaltaisin lasten oikeuksien puolesta toimiva kansainvälinen järjestö. UNICEFin päätavoitteena on turvata lasten perustarpeiden ja oikeuksien toteutuminen kaikkialla maailmassa, sekä tarjota hätäapua köyhyyden, nälänhädän, sotien ja erilaisten luonnonkatastrofien runtelemiin maihin. Lasten perustarpeet ja oikeudet määritellään virallisessa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa. Näitä ovat esimerkiksi terveys ja saatavilla oleva terveydenhuolto, mahdollisuus kouluttautua, turvallisuus sekä tasa-arvoisuus.

UNICEF toimii täysin lahjoitusten turvin. Lahjoittajina toimivat niin yritykset kuin yksityishenkilötkin, ja lahjoituksia voidaan tehdä niin kertalahjoituksina kuin kuukausilahjoituksinakin. Myös UNICEFin lahjakaupasta voi ostaa tarpeellisia tarvikkeita kuten rokotteita, vitamiineja, vaatteita ja koulutarvikkeita, jotka lahjoitetaan niitä tarvitseville lapsille. Monelle meistä UNICEF on tullut arjessamme tutuksi esimerkiksi kouluissa järjestettävien UNICEF-kävelyiden kautta. Katukuvassa puolestaan on saattanut törmätä feissareihin, joiden tehtävänä on kerätä varoja UNICEF:lle, ja samalla levittää tietoisuutta järjestön toiminnasta ja sanomasta.

UNICEF suomalaisten lasten apuna

Moni ei ole tietoinen siitä, että UNICEF auttoi aikoinaan myös suomalaisia lapsia hädässä. Toisen maailmansodan jälkeisessä Suomessa kärsittiin valitettavan paljon köyhyydestä, aliravitsemuksesta ja vakavista taudeista. Kunnollisiin vaatteisiin ei ollut varaa, ruokaa oli heikosti saatavilla ja asuinolot olivat alkeellisia. UNICEFin Suomelle antama apu oli tuolloin korvaamatonta. Kouluun pääsy ei ollut itsestäänselvyys, sillä vielä 1940- ja 50-lukujenkin vaihteessa arviolta ainakin 20 000 suomalaislasta joutui jättämään koulunkäynnin välistä, koska perheillä ei ollut varaa ostaa lapsille kenkiä.

Lasten kuolleisuusaste oli Suomessa korkea, keskimäärin 5,6 % lapsista menehtyi sairauksiin tai aliravitsemukseen. Pienissä ja erityisen köyhissä kunnissa kuolleisuusaste saattoi olla jopa 10 %. Taudeista uhkana oli erityisesti tuberkuloosi, ja UNICEFin avustuksella Suomessa saatiin tutkittua ja rokotettua tuberkuloosin varalta satojatuhansia lapsia. Myös koulutetusta lasten- ja sairaanhoitohenkilökunnasta oli pulaa. UNICEF järjesti suomalaisille ilmaisia koulutuksia ja kursseja, joiden avulla oli mahdollista kouluttautua kyseisiin työtehtäviin. Kaikki hyötyivät tästä, saatiin koulutettua henkilökuntaa ja kansalaiset puolestaan pääsivät töihin.

UNICEF puuttui antamillaan ruoka-avustuksilla tehokkaasti suomalaislasten aliravitsemukseen. Ruoka-avustuksia jaettiin mm. sairaaloihin, lastenkoteihin, kouluihin ja kesäleireille. Tämän lisäksi UNICEF jakoi lapsille flanellikangasta lämmintä alusvaatekerrastoa varten, valmiita vaatteita sekä kenkiä.

Suomen UNICEF ry

Suomen UNICEF ry

Suomessa toimii yksi UNICEFin vauraisiin maihin perustetuista kansallisista komiteoista, Suomen UNICEF ry, joka on perustettu vuonna 1967. Yksi Suomen komitean tärkeimmistä tehtävistä on edistää ja valvoa lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin toteutumista kotimaassamme. Lasten oikeudet toteutuvat Suomessa keskimääräistä paremmin, mutta tätä ei voi pitää itsestäänselvyytenä. Parannettavaa Suomenkin tilanteessa on edelleen paljon. Moni lapsi joutuu jokapäiväisessä elämässään eriarvoiseen asemaan esimerkiksi perheen alhaisemman elintason vuoksi. Lapset voivat joutua kärsimään perheväkivallasta, koulukiusaamisesta ja monista muista vakavista ongelmista.

Suomen UNICEF tekee jatkuvasti työtä puuttuakseen näihin epäkohtiin. Kehitystyötä tehdään yhteistyössä esim. koulujen, viranomaisten, yhdistysten ja päättäjiemme kanssa. Tavoitteena on vaikuttaa lakien ja käytäntöjen säätämiseen siten, että ne olisivat mahdollisimman suotuisia lasten hyvinvointia ja oikeuksia ajatellen. UNICEF jalkautuu lasten pariin järjestämällä esim. kouluvierailuja, joissa järjestön edustajat kertovat lasten oikeuksista ja UNICEFin työstä ympäri maailmaa. Myös UNICEF-kävelyjä on järjestetty kouluissa jo vuodesta 1999 alkaen.

UNICEFilla on hyvän tahdon lähettiläitä, jotka levittävät järjestön sanomaa ja toimivat lasten oikeuksien puolestapuhujina. Suomessa hyvän tahdon lähettiläinä toimii tällä hetkellä 13 julkisuuden henkilöä, joita ovat mm. Jorma Uotinen, Katri Helena, Anna Hanski, Iina Kuustonen ja Jaakko Saariluoma. Kotimaan asioiden lisäksi Suomen UNICEF tekee laajasti kansainvälistä työtä esim. kehitysmaiden ja erilaisten kriisien kanssa kamppailevien maiden auttamiseksi. Yhteistyötä tehdään muiden maiden UNICEF-komiteoiden kanssa sekä paikallisten yhdistysten ja järjestöjen kanssa.

Nooa

Aiheeseen liittyvät julkaisut

fallback-image

Kestävä muoti

fallback-image

Veganismi ja kestävyys

fallback-image

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

fallback-image

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys