fallback-image

Vapaaehtoistyön avulla sisältöä elämään

Vapaaehtoistyöstä tulee helposti mieleen se, kuinka ihmiset lähtevät eksoottisiin kohteisiin ja auttamaan kriisialueille. Vapaaehtoistyötä voi kuitenkin tehdä ihan kotimaassakin ja parhaassa tapauksessa siitä saa ison ilon myös omaan elämään. Vaihtoehtoja on monia ja kannattaakin miettiä jo etukäteen, kuinka paljon olet valmis antamaan aikaasi, mikä sinua kiinnostaa ja olisiko sinulla mahdollisesti joitain erityistaitoja joista voisi olla hyötyä vapaaehtoistyössä. Ainoa todellinen vaatimus on kuitenkin aito kiinnostus.

Mikäli pidät eläimistä, mutta et syystä tai toisesta voi ottaa omaa lemmikkiä, saattaa sinua ilahduttaa tieto, että kodittomien eläinten suojakodeissa kaivataan usein apua. Yleisimmin niissä hoidetaan kissoja ja koiria. Löytöeläinkotien työntekijät vastaavat yleensä eläinten ruokkimisesta, hoitamisesta ja lääkitsemisestä, mutta vapaaehtoisia kaivataan esimerkiksi ulkoiluttamaan koiria ja leikkimään kissojen kanssa. Vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi tarjoamaan väliaikaisia koteja kissoille ja koirille silloin kun eläintä ei jostain syystä voi majoittaa muiden eläinten yhteydessä. Eläinten suojakodissa vierailevat vapaaehtoiset auttavat eläimiä tottumaan jälleen sosiaalisuuteen ja säästävät työntekijöiden aikaa tarjotessaan eläimille erilaisia aktiviteetteja. Eläinten uudelleen sijoittamisessa on tärkeää myös se, minkälaisen kuvan niistä saa luotua vaikkapa suojakodin kotisivuilla. Siksi vapaehtoisiksi tarvitaan myös ihmisiä, jotka työskentelevät sujuvasti sosiaalisen median parissa tai osaavat ottaa eläimistä hyviä valokuvia. Vapaaehtoiset voivat myös koota lahjoituksia ja jakaa informaatiota toiminnasta.

Jos taas pidät ihmisten seurasta on apusi varsin kaivattua useassa paikassa. Vanhukset kärsivät aivan turhan usein yksinäisyydestä ja kaipaavat seuraa. Vanhainkodissa saattaa toki olla saman ikäistä seuraa tarjolla, mutta esimerkiksi muistisairaus tai heikentynyt kuulo saattaa vaikeuttaa keskinäistä seurustelua. Tällöin virkistävää seuraa voikin olla joku ulkopuolinen, iästä tai sukupuolesta riippumatta. Vanhuksen kanssa voi käydä vaikkapa kävelyllä tai vaan istua seurana. Hän voi kaivata ääneen lukemista tai esimerkiksi saattajaa hammaslääkäri- tai optikkokäynnille. Monille on tärkeää se, että saa rauhassa jutella hyvälle kuuntelijalle. Vanhainkodeissa kaivataan myös ohjelmaa, joten jos osaat esimerkiksi laulaa, soittaa tai piirtää voi sinusta olla suuri apu. Useat vanhainkodit toivottavat vapaaehtoiset tervetulleiksi vaikka pitämään esitelmää mistä tahansa itselleen tärkeästä aiheesta.

Vanhusten lisäksi seuraa kaipaavat monet muut ihmisryhmät. Nuorisotoimintaan tarvitaan aina ohjaajia joko viikoittaisiin tapahtumiin, leireille tai vaikka treenimatkoille. Mannerheimin lastensuojeluliitto on järjestänyt jo vuosia isovelitoimintaa, jossa vapaaehtoinen isoveli toimii seurana syrjäytymisvaarassa olevalle pojalle. Toiminta kohdistetaan ensisijaisesti sellaisiin lapsiin, joilla ei ole miestä tukemassa elämässä. Ensimmäinen tapaaminen on yhdessä äidin, pojan, isoveljen ja perheterapeutin kanssa ja siinä sovitaan yhteisistä pelisäännöistä ja tulevista tapaamisista. Isovelitoiminnassa tehdään tavallisia, arkisia asioita kuten opetellaan ajamaan polkupyörällä, uidaan, hiihdetään tai ongitaan. Tarkoitus on antaa lapselle mahdollisuus nauttia aikuisen jakamattomasta huomiosta. Luotettavan miehen mallin kautta lapsi saa myös kokemuksen siitä, että on kivaa olla mies.

Jos sinusta tuntuu, että olisit valmis antamaan enemmänkin aikaasi ja käymään läpi vaadittavan koulutuksen, erilaiset kriisipuhelimet ja päivystyspaikat pyörivät suurelta osin vapaaehtoisvoimin. Viikonloppuisin kaupunkien kaduilla kulkevat päivystäjät, kuten vaikka katupäivystys Saappaan työntekijät neuvovat nuoria ja kohtaavat heitä heidän omassa ympäristössään. Mielenterveysseura kaipaa vapaaehtoisia vastaamaan kriisipuhelimeen tai auttamaan kriisiä läpikäyviä ihmisiä arjen haasteissa. Vapaaehtoisvoimiin hoidetaan myös mm. ruoka-avun jakaminen ja useat tempaukset, joilla kerätään rahaan hyväntekeväisyysjärjestöjen toimintaan. Vapaaehtoistyön ei aina tarvitse olla edes näin järjestäytynyttä, vaan voit kysellä esimerkiksi iäkkäältä naapurilta tarvitsisiko tämä apua. Jos jokin ideoista tuntui houkuttelevalta, ota rohkeasti yhteyttä haluamaasi järjestöön tai toimijaan ja kerro, että olisit valmis auttamaan.

Nooa

Aiheeseen liittyvät julkaisut

UNICEF Suomessa

UNICEF Suomessa

fallback-image

Kestävä muoti

fallback-image

Veganismi ja kestävyys

fallback-image

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon