Veganismi ja kestävyys

Veganismi ja kestävyys

On monia syitä sille, miksi haluaa ryhtyä vegaaniksi ja miksi veganismi on se elämäntapa ja ruokavalio, jota haluaa seurata. Monille kyse on siitä, että haluaisi vähentää eläimiin kohdistuvaa epäluonnollista käyttäytymistä ja toisille taas liha tai muut eläinperäiset tuotteet eivät edes maistu. Joillekin veganismi tulee elämään, koska murehtii paljon ympäristöystävällisyydestä ja hiilijalanjäljestä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että lihatuotantoon kuluu paljon energiaa, resursseja, eikä se ole kovin ympäristöystävällistä toimintaa. Vaikka kuinka suosisi suomalaista, niin se ei tunnu riittävän.

Kestävän ajattelun tulisi olla osa suomalaisten arkea, eikä pelkästään ilmaston lämpenemisen vuoksi. Ilmastonmuutos on tapahtumassa, vaikka tutkijat ovatkin eri mieltä siitä, missä kohtaa mennään ja mitä on tulossa seuraavaksi. Samaan aikaan kuitenkin kulutamme maapalloa liikaa ja roskaamme enemmän kuin koskaan ennen. Tämä on se, mitä pitäisi miettiä. Samoin on veganismin kanssa. Sillä on hieman samanlainen kohtalo, kuin luomuruoankin kanssa. Valitettavan moni kansainvälinen yritys yrittää rahastaa sillä, että ihmiset haluavat pitää ympäristöstään parempaa huolta ja varmistaa, että tulevilla sukupolvillakin olisi puhdas ja kaunis maapallo.

Kolikolla on kaksi puolta

Veganismi ei ole automaattisesti ratkaisu luonnonsuojelussa. Joskus vegaanista ruokavaliota seuraavat suomalaiset eivät osaa edes ajatella veganismin pimeää puolta. Esimerkiksi se, miten valitsee ruoka-ainekset arjessa voi vaikuttaa paljon siihen, millainen hiilijalanjälki tulee. Yksi tällaisista ruoka-aineista on esimerkiksi avokado. Se on herkullinen kasvis, joka kuuluu monen lempiruokiin.

Avokado ei kuitenkaan ole niin ympäristöystävällinen, kuin kasvis voisi olla. Niitä ei kasvateta Suomessa, mikä tarkoittaa sitä, että niitä tuodaan runsain määrin kaukaisimmista maapallon kolkista Suomeen. Samoin on esimerkiksi soijan ja jopa kahvipapujen kanssa. Veganismia ei siis välttämättä kannata lähtökohtaisesti pitää ratkaisuna ympäristön suojelussa. Veganismissa on kuitenkin monta muuta hyvää puolta, jos osaa pitää ruokavalion monipuolisena ja suosii silti kotimaista. Tällainen fiksu, lähiruokatyyppinen ajattelutapa on se, mikä pienentää ruokamme ympäristövaikutuksia.

Lähiruoka kunniaan

Vegaanisessa

Vegaanisessa ruokavaliossa on mahdollista noudattaa monipuolista ruokavaliota, jossa saa kaikki tarvittavat mineraalit, vitamiinit ja hivenaineet. Monet ihmiset eivät saa niitä edes, vaikka söisivätkin eläinperäisiä tuotteita, sillä sama sääntö pätee kaikkeen – mikäli ruokavalio on yksipuolinen, et saa tarpeeksi niitä aineita, mitä tarvitset. Lähiruoassa on monta hyvää puolta. Lähiruoassa kuljetus ja välimatkat ovat yksi selkeä tekijä. Silloin ruoka ei tule kaukaa, eikä tule esimerkiksi mistään keskusvarastolta, kuten monissa muissa tapauksissa. Erityisesti, jos asut lähellä jotain tuottajaa, keskustele hänen kanssaan suoraan mahdollisesta ruoanhankinnasta.

Lisäksi monet ruoka-ainekset voi kasvattaa kotonakin, vaikka sinulla ei olisikaan pihaa tai mahdollisuutta kasvihuoneelle. Sisällä voi kasvattaa esimerkiksi tomaatteja. Niitä on melko helppo hoitaa, eikä tomaattikasvi tarvitse paljoa tilaa. Lisävalo kannattaa hankkia, sillä talvet ovat kuitenkin Suomessa pimeitä. Kun panostat hieman siihen, että valitset vegaaniseen ruokavalioosi lähellä tuotettuja tuotteita ja panostat siihen, ajattelet jo kestävästi. Vähennät ympäristön kuormittamista ja hiilijalanjälkeäsi. Tärkeää olisi myös panostaa siihen, että ruokajätteitä olisi mahdollisimman vähän ja on mahdollisuus kierrättää.

Kestävässä ajattelumallissa puhutaankin kokonaisvaltaisesti siitä, että emme käyttäisi maapallon resursseja yli, emme söisi liikaa ja heittäisi jatkuvasti tavaraa roskiin. Vegaaninen ruokavalio ei olekaan yksissään se ratkaisu, joka pelastaa maailman, vaan voi olla toimiva osa sitä, kunhan tekee sen fiksusti. Kestävää ajattelua kannattaa käyttää arjessa kaikessa mitä tekee. Muovipussit voi vaihtaa kestäviin kangaskasseihin ja ostaa kaupasta aina vain sen, mitä tarvitsee. Kauppareissuja saattaa tulla enemmän, mutta säästät rahaa ja luontoa samaan aikaan. Veganismi ei ole ainoa tapa, vaan on monia muitakin keinoja.

Nooa

Related Posts

Kestävä muoti

Kestävä muoti

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Vinkkejä monipuoliseen vegaaniseen ruokavalioon

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys

Kirpputorit ja niiden takana oleva hyväntekeväisyys

Ekologisimmat vaihtoehdot ruokailuun

Ekologisimmat vaihtoehdot ruokailuun